Wat eten we vandaag? #1

Het antwoord op die vraag is deze keer: Oliebollen.
Ze smaken natuurlijk het lekkerst als je ze zelf hebt gemaakt. Met deze oliebollen ben jij helemaal klaar voor een goede oudejaarsavond!

Tekst: Joris Boschman

Benodigdheden (voor 4 personen)

-750 gram bloem
-1 eetlepel zout
-2 eieren
-35 gram roomboter
-10 gram gedroogde gist (of 30 gram verse gist)
-750 ml melk
-3 theelepels basterdsuiker
-200 gram witte rozijnen
-200 gram blauwe rozijnen
(-2 kleine appels)
-kaneel naar smaak
-poedersuiker

Nodig uit de keuken

-mixer
-friteuse (of ouderwetse frituurpan)
-zonnebloem- of sojaolie
-schuimspaan
-2 eetlepels
-2 grote beslagkommen
-2 schalen of vergieten
-veel keukenpapier
-schone theedoeken
-lepels

Bereidingswijze (60-120 min.)

Voordat we echt de Oliebollen gaan bakken moeten we eerst wat voorbereiden. (Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.) Verwarm de melk tot kamertemperatuur. Smelt de roomboter in een pannetje. Wel de rozijnen in lauw water en dep ze droog met keukenpapier. Als je dit allemaal klaar hebt staan, beginnen we met bakken.

Doe de bloem en het zout in een grote beslagkom. Meng de gist en het suiker met een beetje warme melk en doe dit bij de bloem. Giet beetje voor beetje de melk erbij, zodat een gladde massa ontstaat. Roer nu de losgeklopte eieren erdoor tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen. Voeg de gesmolten roomboter toe. Voeg kaneel naar smaak toe. Wees niet te zuinig; er mag gerust een eetlepel of meer door. Meng voorzichtig de rozijnen (en de stukjes appel) door het beslag. Verdeel het beslag over 2 kommen (of gebruik 1 hele grote kom) en dek deze af met een warme, vochtige theedoek. Zet op een warme plaats en laat ongeveer een uur rusten. En het klopt, dat is lang. Maar die tijd kan je gebruiken om nog even die laatste woordjes in je hoofd te stampen voor de toets na de vakantie.

Verwarm de olie tot ongeveer 160 graden. Dompel de lepels even in de hete olie en maak hiermee kleine bergjes beslag. Laat ze voorzichtig in de olie glijden. Maak ze niet te groot en doe er niet teveel tegelijk in de olie! Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dompel ze dan een seconde onder; meestal draaien ze dan om. Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Even boven de pan uit laten lekken en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen. Leg tussen elke laag oliebollen een laag keukenpapier.
Bestrooi de oliebollen pas met poedersuiker als ze voldoende afgekoeld zijn.

Een gelukkig nieuwjaar en eet smakelijk!

+-punten bij dit recept:

-leuk om te maken
-gezellig om samen te doen
-vegetarisch
-enorm lekker!