Een beter geheugen door woordjes stampen?

Krijgen wij, gymnasiasten, een beter geheugen naarmate we meer Latijnse woordjes in onze hoofden rammen? Ik was benieuwd en heb het voor je uitgezocht.

Tekst: Tomas Brouwers

Het eerste wat ik las was: ‘In principe niet.’ Er wordt namelijk door psychologen gezegd dat ons brein geen te trainen spier is. Het is wel zo dat als je vaker woordjes leert, je geheugentechnieken vaak automatisch ook zullen verbeteren.

Je leert bijvoorbeeld ezelsbruggetjes te gebruiken om woorden te onthouden. Of je ontdekt dat het goed werkt om tussen het leren door regelmatig de opgedane kennis te testen. Maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook gezichten beter zult onthouden of je trouwdag niet meer zult vergeten.

Aan de andere kant geldt wel dat als je een goed functionerend geheugen wilt houden op latere leeftijd, het belangrijk is om je hersens actief te houden. Woordjes leren kan daar een manier voor zijn. Ierse onderzoekers vroegen zich af of het uit het hoofd leren van een gedicht bij ouderen zou zorgen voor verbeterde geheugenprestaties. Dat was niet meteen merkbaar, maar wel na een rustperiode van zes weken.