Vuurwerk: wat moeten we er wel en niet mee willen?

Sinterklaas en zijn grote vrolijke vriend zwarte piet zijn dit jaar samen met die malle discussie op de boot gestapt. Gelukkig maar. Dat was er namelijk wel eentje die we konden missen zeg. Die discussie. Het lijkt de laatste tijd wel of het een trend is geworden om mensen niet voor vol aan te zien en daarnaast dingen te verbieden waar een boel mensen plezier aan beleven. Nu die zwarte piet pleite is zoeken we weer wat nieuws om op te zeiken. Het vuurwerk is nu de sigaar.

Tekst: Tomas Brouwers

In Nederland mogen we maar één dag per jaar helemaal los gaan met vuurwerk. Dit is op 31 december. Er zit wel een tijdslot op: vanaf 18:00 in de ochtend tot 02:00 uur in de nacht op 1 januari. Heb je een goed jaar gehad? Een prima manier om deze af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden. Heb je misschien een klote jaar achter de rug? Zelfs dan kan vuurwerk een mooie manier zijn om het rotjaar achter je te laten met een knal. En laten we het verjagen van alle geesten niet vergeten. Toch vinden enkele groenmensen het nodig om kwaad te spreken over deze ene dag in het jaar.

De mediacampagne: soldaten met vuurwerk

Het is elk jaar weer een terugkerend fenomeen: de campagne in de media tegen vuurwerk. Zo richting oktober verschijnen de eerste artikelen al op internet en in de kranten: ‘vuurwerk maakt weduwe’. De één na de andere journalist gooit er ongefundeerde stukjes uit die angst in moeten boezemen bij het volk. Zo zou het meeste vuurwerk maar gevaarlijk zijn. Een veel gelezen regel is: ‘Dit vuurwerk is wel vijf keer zo zwaar als een handgranaat’. Dat is natuurlijk onzin. Toch geloven veel lezers dit direct.

Een handgranaat is er om mensen dood te maken. Vuurwerk is om van te genieten. Ja, het knalt soms hard. Maar ga je er goed en veilig mee om, dan zul je er niemand mee schaden. Zie je het al voor je: Dat we onze soldaten naar een oorlogsgebied sturen met wat vuurwerk opzak. Gelul. Hetgeen waar ik mij erg kwaad om kan maken is dat dit voor artsen tegenwoordig een reden is om gelijk maar al het vuurwerk te willen verbieden. Dit is niet terecht. De meeste slachtoffers die vallen zijn namelijk geen slachtoffers van het vuurwerk maar slachtoffers van hun eigen stupiditeit.

Bommen en oneigenlijk gebruik

De meeste slachtoffers vallen namelijk door oneigenlijk gebruik van vuurwerk en het zelf fabriceren van bommen. Want vuurwerk mag je dat zelfgemaakte spul niet noemen. Je kunt dus concluderen dat er schijnbaar behoefte is aan wat harde knallen. Omdat die hier niet te krijgen zijn gaan mensen zelf knutselen. Met alle gevaren van dien. Waarom het vuurwerk hier de schuld van krijgt als het dan mis gaat, is mij een raadsel. Zelf fabriceren heeft immers niets met vuurwerk te maken.

Vandalisme

Naast het feit dat er een boel knutselaars zijn, is er ook nog een grote groep mensen in Nederland die denken dat het op 31 december (of de weken ervoor) ook legaal is om vandalisme te plegen. Vandalisme ja. Dat lees je goed. Want dat is wat het is. Prullenbakken. Brievenbussen. Ruiten. Bushokjes. Niks is veilig. Dit is werkelijk iets waarvan ik kotsmisselijk word. Dat mensen hierdoor negatief tegen vuurwerk aankijken –omdat dit vandalisme toevallig met vuurwerk wordt gepleegd– snap ik best.

Het is daarbij alleen niet de schuld van het vuurwerk maar van de dader. Er is in Nederland geen enkel vuurwerk te koop waarmee complete bushokjes vernield kunnen worden. Toch is dit ook een veel gehoord ‘argument’ dat aangehaald wordt om een eventueel vuurwerkverbod kracht bij te zetten. Het vuurwerk krijgt wederom de schuld. En waarom? Vandalisme is toch al bij wet verboden? Wederom: Aanpakken die barbaren. Heel hard.

Steek vuurwerk veilig af en wees verstandig

Ik zou daarom alle mensen willen vragen: sloop en knutsel niet met vuurwerk. Laat de omgeving en natuurlijk jezelf heel. Dat slopen kost de gemeente jaarlijks heel veel geld en overlast. Naast dat geef je de tegenstanders van vuurwerk een knuppel om mee te slaan. En dat willen wij als vuurwerkliefhebbers nu juist niet. Ga verstandig en veilig met vuurwerk om.

Als je vuurpijlen afsteekt doe je dat vanuit een speciaal daarvoor bedoelde buis in plaats van uit een wijnfles die om kan vallen waardoor de pijl bij de overbuurman in zijn oog komt. Kijk goed om je heen. Zorg er voor dat jij en de rest van je straat kunnen genieten van jouw vuurwerkshow. Want dat is waar vuurwerk en oudjaar om draait: genieten.

Fijne jaarwisseling namens de redactie van Eriomem!