Jaaroverzicht 2018

“3, 2, 1, gelukkig nieuwjaar!” Ja, toen was het 2019. 2018 was een druk jaar. Omdat zo’n jaar best wel erg lang duurt, weet je vast niet meer alles wat er is gebeurd. Daarom zullen wij van elke maand een gebeurtenis bespreken.

Tekst: Amber van der Werff

Januari

Op 18 januari woedde er een zware storm over Ierland, Groot-Brittanië, België, Duitsland, Polen en Nederland, een westerstorm. Het was een uitzonderlijk zware storm met zware windstoten van meer dan 120 kilometer per uur in het binnenland. De storm heeft voor minstens 50 miljoen euro schade aangericht. Alle waterkeringen werden uit veiligheid gesloten.

Februari

Van 9 tot 25 februari werden de 23e Olympische Winterspelen gehouden in PyeongChang, Zuid-Korea. Nederland kwam thuis met twintig medailles; acht gouden, zes zilveren en zes bronzen. Alle medailles werden behaald op het onderdeel schaatsen. Zo behaalde Kjeld Nuis een gouden medaille op de 1000 en 1500 meter, Sven kramer een gouden op de 5000 meter en een bronzen met de ploegenachtervolging, en won Sjinkie Knegt een zilveren op de 1500 meter. Met deze medailles waren het de op één na meest succesvolle Winterspelen voor Nederland tot nu toe.

Maart

Op 23 maart hield een man in een supermarkt in de Franse plek Trèbes een aantal mensen in gijzeling. Er zijn toen twee doden gevallen en zestien mensen gewond geraakt. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. 

April

De Zweedse dj, producer en remixer Tim Bergling, beter bekend als Avicii, werd op 20 april dood gevonden op zijn hotelkamer, in de Omaanse stad Muscat. Na enig onderzoek leek het om zelfmoord te gaan. Volgens de familie van Bergling worstelde de dj met vragen over de betekenis van het leven en geluk. “Hij kon niet langer verder. Hij wilde rust vinden.” 

Mei

Op 19 mei was er een royal wedding; in het Engelse plaatsje Windsor trouwden prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle, die onder andere bekend is van de serie Suits. Bij de plechtigheid waren veel beroemdheden aanwezig, zoals Elton John, David en Victoria Beckham, Oprah Winfrey en James Corden. Harry en Meghan hebben nu de naam Hertog en Hertogin van Sussex gekregen. 

Juni

In Maastricht werden honderden vmbo-eindexamens ongeldig verklaard. Er bleek dat de schoolexamens van een hoop leerlingen niet op orde waren voordat zij centraal eindexamen gingen doen. Er ontbraken cijfers voor meerdere toetsen en andere onderdelen. Ze hadden dus geen examen mogen doen. Achteraf moesten ze alleen een deel van hun schoolexamens inhalen. 320 van de 353 leerlingen zijn uiteindelijk nog geslaagd.

Juli

In juli werden 12 voetballertjes met hun trainer gered uit een grot in Thailand. Toen ze in de grot waren gelopen, werden ze overvallen door een plotselinge regenbui en stroomde de grot vol, waardoor ze niet meer naar buiten konden. Na 10 dagen werden ze gevonden. Een team van negentig duikers begon na een paar dagen aan de enorme reddingsoperatie. Na veel moeite kregen ze ze allemaal levend de grot uit. 

Augustus

De Armeense kinderen Lili en Howick kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederlands en sindsdien probeerden ze asiel te krijgen. Dat werd steeds afgewezen, omdat Armenië als een veilig land geldt. Na iedere afwijzing volgde een nieuwe procedure. Het verblijf van Howick en Lili in Nederland duurde daardoor veel langer dan eigenlijk de bedoeling was. Nu zouden ze na tien jaar, toch terug moeten naar Armenië. Daar was een hoop ophef over, aangezien ze hier al tien jaar woonden. Voor de dag dat ze terug zouden moeten gaan, zijn ze samen ondergedoken. Toen is er besloten dat ze in Nederland mochten blijven.

September

Op 20 september reed er een elektrische bakfiets van een kinderopvang met vijf kinderen en een volwassene richting een school in Oss. Toen ze het spoor overstaken zijn ze in botsing gekomen met een trein. Vier kinderen zijn om het leven gekomen. Het is sindsdien verboden om met de Stint, de elektrische bakfiets, te rijden.

Oktober

Op een veiling in Londen werd er een kunstwerk van de kunstenaar Banksy voor ruim 1,1 miljoen euro verkocht. Net na de slag van de hamer kwam het kunstwerk in slierten uit de onderkant van de lijst, waarin een kleine versnipperaar leek te zitten. Het kunstwerk is nu nog meer waard geworden. 

November

Met de komst van de sint en zijn pieten in ons land was er weer aardig wat gedoe over de zwarte pieten. Voor- en tegenstanders zorgden opnieuw voor onrust bij de intochten, op de ene plek meer dan op de andere. Dit jaar waren er gewoon weer een aantal zwarte pieten bij de landelijke intocht.

December

In de Russische stad Mangitogorst is er op de laatste dag van het jaar een flatgebouw ingestort. In het flatgebouw explodeerde huishoudgas. Dat leidde tot het instorten van verdieping drie tot en met tien. Ongeveer 300 mensen zijn geëvacueerd. Vier mensen zijn om het leven gekomen en er werd nog naar een hoop mensen gezocht onder het puin.