1 april. Kikker? Bil?

Het is bijna 1 april: hoogtijd om vrienden en collega’s voor de gek te houden! Ook in Frankrijk (poisson d’avril), Engelstalige landen (April Fool’s Day), Duitsland (Narrentag), en Rusland (Dyen Doeraka) is de grappendag jaar na jaar een groot succes.

Tekst: Tomas Brouwers

De Paasbitterballen van Mora, baby’s die in de Efteling een ritje in de Python maken en de zelfrijdende fiets van Google. Wat hebben deze drie zaken met elkaar te maken? De titel van deze column verraadt het al: ze waren alle drie onderdeel van de 1-aprilgrappen. In de laatste week van maart maken onze hersens overuren om na de perfecte bureaustoelgrap te kunnen roepen: ‘’1 april, kikker in je bil!’’ 1 april. Kikker? Bil?

Ik heb niet zo veel met kikkers, laat staan met 1 april. Dus 1 april kan voor mij niet meer stuk. Nouja, 1 april, het is al stuk. 1 april is de dag van de zogenaamd losse veters, de pindakaas op de deurklinken en de groenkleurige amfibieën die ineens in het achterwerk van de mensen tevoorschijn komen. Ik vind het maar bizar om te weten dat mensen iets leuk vinden aan deze dag. Het is toch een notoir feit dat 1 april de jaarwisseling is voor mensen met bontkragen en coltruien.

De eerste aprilgrappen die opgeschreven zijn, komen uit de 16e eeuw. Toen hield men elkaar al voor de gek op deze dag. En voorbeeld van een grap uit die tijd iis bijvoorbeeld: ‘Wil je even muggentongetjes gaan halen?’ Iets wat helemaal niet mogelijk is, maar waarvoor de ander wel echt naar de markt ging.

Vanaf de 20e eeuw werden de grappen grootser. Onder andere haalde kunstenaar Edo van Tetterode een gigantische grap met heel Nederland uit. Hij liet de gehele bevolking in de waan dat de er een zwaar paasbeeld aankwam op het strand. Onmogelijk natuurlijk, maar met zijn grap trok van Tetterode wel de aandacht.

Eigenlijk kloppen de 1 aprilgrapjes meestal niet. Neem het literaire rijmpje ‘’1 april kikker in je bil’’. Ik vraag me al jaren af hoe deze onsuccesvolle zwemmertjes in hemelsnaam in je bil kunnen komen. Ook horen we op deze infantiele dag dat we te incapabel zijn om onze veters te strikken. Mijn opa vond het vorig jaar een goed idee om zijn kleinkinderen – waarvan ik er een ben – te laten zoeken naar paaseieren. Best leuk, het was toen immers bijna Pasen en wanneer het echt Pasen was, zouden ze op vakantie zijn. Heel geloofwaardig, dus. Maar om de 1 aprilgrap er in te verwerken wilde hij geen eieren verstoppen en ons wel 3 uur laten zoeken. Dat zijn pas 1 aprilgrappen.

Maar zeg nu zelf: ook jij hebt al vaak genoeg een 1 aprilgrap uitgehaald. Tóch ga je straks nadenken over verschillende grappen die je uit kunt gaan halen bij je klasgenoten of familieleden. Als dit zo is, verzoek ik je een lege ketchupemmer op je hoofd te zetten, daar tegen aan te slaan met een wc-borstel terwijl je het lied ‘The Ketchup Song’ van Las Ketchup zingt.

Kijk uit op deze infernale dag. Trek sandalen met veel klittenband aan, wijk uit voor kwakende kikkers en waag het niet om vershoudfolie bij me over de wc-bril te plakken.

O ja, trouwens, je veter zit los.